sunnuntai 5. elokuuta 2012

Orkideoita ja liljoja

Ihanalla työkaverilla oli häät eilen ja sain kunnian olla hääjärjestelyissä mukana hääkakun osalta. Toiveena oli valkoinen kerroskakku ja koristeina violetteja orkideoita sekä liljoja. Yksi häiden väreistä oli hopea ja halusin sen myös jollain tavalla mukaan hääkakkuun ja tämä onnistui kauniin filigraanireunuksen muodossa :)

Alkuperäinen suunnitelma tässä kakussa oli, että kukat olisivat laskeutuneet kakun päältä alaspäin kaartaen vesiputousmaisesti huomattavasti tiiviimmin kuin kuvassa on. Valitettavasti kakun pinta hikoili aika voimakkaast kosteassa ja lämpimässä ilmassa ja paniikissa ajattelin, että jos asettelen kukat väljemmin, niin ehkä kakun kostea pinta ei silloin niin kiinnitä huomiota. Mikä oli iso, iso virhe :( ok, pinta jäi aika hyvin kukkien alle piiloon, mutta kukat jäivät ikävästi irrallisen ja sekaisen näköisiksi. Alkuperäinen suunnitelma olisi ollut paljon kauniimpi. Onneksi kukat kuitenkin olivat kauniita ja onnistuneita.
Päälimmäisin kakku on ns. dummy eli styroksisen muotin päälle tehty koriste. Siinä on 2 kpl 15 cm halkaisijaltaan olevaa ja 7 cm korkeaa kiekkoa, jotka liimasin yhteen ohkaisella sugarveil kerroksella. Sugarveil toimi liimana paremmin kuin hyvin ja idea sen käyttämiseen liimana oli puhtaasti se, että samanaikaisesti askartelin sugarveilillä pitsiä toiseen kakkuun :D Kun sitä sattui sopivasti olemaan vieressä, niin päätin testata toimisiko se liimana. Vuorokauden kuivaamisen jälkeen sipaisin styroksin päälle ihan vain ohuelti voikreemiä, sen verran, että fondantilla olisi jokin tarttuma pinta. Tämän jälkeen fondantilla kuorrutus, mikä olikin helpommin sanottu kuin tehty. Painavan ja PAIKALLAAN PYSYVÄN kakun kuorruttaminen on huomattavasti helpompaa, kuin höyhenen kevyen dummyn, olisi pitänyt kiinnittää se paikalleen jotenkin, niin olisi ollut hieman helpompaa.Keskimmäinen ja alimmäinen olivatkin sitten ihan oikeaa herkullista kakkua. Pohjana oli ruskea sokerikakkupohja näillä mittasuhteilla:

5 suurta kananmunaa
180 g sokeria
70 g vehnäjauhoja
70 g perunajauhoja
20 g tummaakaakaojauhetta.

Keskimmäiseen kakkuun, jonka halkaisija oli 25 cm tuli 10 munan pohja ja alimmaisen 30 munan pohja, sen paistoin 2 erässä eli 2 x 35 cm halkaisijan 15 munan pohjat.

Täytteenä oli muistaakseni Kinuskikissalta aikoinaan löytynyt herkullinen mascarpone-lime-daim-vadelma täyte. Teen sen itse näillä mittasuhteilla:

500 g mascarponea
litra kuohukermaa
8 kpl 50 g:n daim patukoita murskattuina
1 dl sokeria
25 ml limemehua
pakastevadelmia 300-400 g

Mascarponet vatkauskulhoon, vatkaa pari sekuntia, lisää kermaa hiljalleen samalla vatkaten seosta  ja jatka vatkaamista täydellä teholla, kunnes seos on niin paksua, että se pysyy hyvin kakun välissä. Vatkaa sokeri sekaan, hieman ennenkuin seos on valmista. Kääntele sekaan limemehu ja daimrouhe. Levitä paksuhkoksi kerrokseksi kakun väliin ja lisää vadelmia täytteeseen, olen laittanut vadelmia parin sentin välein tasaisesti koko täytekerrokseen. Kakkupohjat on kostutettu kevyesti maidolla, missä on hieman vaniljasokeria. Alinta pohjaa en kostuta koskaan, ettei kosteus pääsisi vuotamaan pohjan läpi. Muutenkin kostuttamisen kanssa kannattaa painavien kakkujen kanssa olla varovainen, liikaa kosteus valuu kakun läpi ja alkaa valumaan kakun altaa ikävästi.Fondantin alla on kerros sveitsiläistä marenkivoikreemiä miedosti maustettuna Lorann Oilin toffee aromilla. Itse tykkään käyttä Satin Icen vanilla fondantia, huomattavasti mukavampaa käsitellä kuin monet muut fondantit. Välillä sekoitan siihen hieman FunCakesin vaahtismassaa antamaan pikkaisen makua :) Filigraanireunus on tehty FunCakesin vaahtismassasta. Se kuivaa hitaammin kuin Satin Icen fondant ja valmiin kuvion ehtii maalaamaan ennenkuin sen kiinnittää kakun reunaan.  Muottina toimi tämä muotti   Liimaa ei tällä kertaa tarvinnut käyttää, koska heti kun kakun otti jääkaapista huoneenlämpöön, alkoi pinta hikoilemaan sen verran runsaasti, että reunus tarttui samantien kakun pintaan. Reunusta kiinnittäessä pitää vain käsitellä kuviota hyvin varovaisesti, pikkasenkin liian voimakkaasti käsittelee sitä, niin kuvio painuu lyttyyn. Muutaman kohdan jouduin leikkaamaan kakusta irti ja tekemään uudet palat, kun onnistuin tökkäisemään kuvioon jälkeen.t: M

1 kommentti:

  1. Kuinka kiinnität rautalankakukat kakkuun? Tökkäätkö vain rautalangan rohkeasti kakun sisään vai käytätkö niitä sellaisia muoviputkia kakun suojana? :) Upeita kukkia ja kakkuja <3

    VastaaPoista