sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Joulutähti tutoriaali osa 2

Pahoittelut siitä, että tämä toinen osa on hieman kestänyt, viikonlopun kakuissa hujahti sen verran runsaasti aikaa, että en vain ehtinyt koneelle kirjoittamaan ja käymään kuvia läpi. Mutta tässä tämä nyt vihdoin tulee :)Ensimmmäisessä osassa käytiin joulutähden keskustaa läpi ja nyt siirrytään lehtiin :)

Lehtiin tarvitaan n. 100 g gum pastea, helppo resepti siihen löytyy täältä. Massa värjätään syvän tummanpunaiseksi. Tummien värisävyjen, varsinkin punainen tai musta, aikaansaaminen on työlästä ja pastaväriä saa pieneenkin massamäärään kulumaan Paljon! Ensimmäisillä värjäyskerroilla voi tuntua siltä, että oikeaa syvyyttä ei saa aikaiseksi millään, mutta kärsivällisesti kun vain jaksaa lisätä väriä, niin kyllä se hiljalleen syvenee. Pastaväriä kannattaa lisätä vähän kerrallaan, liian suuri määrä väriä kerralla muuttaa massan tahmeaksi mössöksi. Kannattaa käyttää värjäämisessä kertishanskoja tai muuten saat kulkea seuraavan viikon käden punaisina :) Jos massa muuttuu tahmaiseksi ja meinaa tarttua hanskoihin kiinni, niin hiero käsiin/hanskoihin criscoa, sitä joutuu todennäköisesti lisäilemään muutaman kerran :) Jos hanskoja ei löydy niin crisco auttaa myös hieman suojaamaan käsiä värjäytymiseltä.


Valmis massa kaulitaan celpadin tai muun kaulinta-alustan päällä ohueksi levyksi. Gumpaste kuivuu todella nopeasti ja mitä kauemmin leikattu terälehti ehtii kuivumaan, sitä vaikeampi on lehden pintaan saada painettua suonikuviota ja lehden reunoja ohentaessa, alkavat reunat murenemaan. Askartelua ehdottomasti nopeuttaa, jos terälehdet saa kaikki leikattua kerralla ja sen jälkeen työstää ne, sen sijaan että tekee jokaisen alusta loppuun yksi kerrallaan. Jotta liukuhihnatyöskentely onnistuisi, pitää leikatuille terälehdille olla joku ilmatiivis säilytyspaikka. Tätä tarkoitusta varten myydään ihan valmiita muovitaskuja terälehdille, esim. tällainen. Minulla ei vastaavaa ole, mutta olen pärjännyt käyttämällä 2 silikonilevyä päällekäin :) Itse en ole testannut tätä Marsha Winbecklerin keinoa, mutta varmasti toimii :) ota 1-2 litran minigrim pussi. Kastele 1 talouspaperiarkki, taittele pieneksi mytyksi ja purista liiat vedet pois, laita arkki minigrim pussin perälle. Kostea paperiarkki pitää pussin sisällä pienen kosteuden yllä ja auttaa pitämään leikatut lehdet tuoreina. Laita leikatut terälehdet pussiin, mutta ei kosketuksiin paperiarkin kanssa, ja muista tietenkin sulkea pussin suu tiiviisti. Näin lehtien pitäisi pysyä pehmeinä pitkänkin aikaa :)

Itse tykkään kaulita terälehdet hyvin ohuiksi, mitä ohuemmat lehdet, sitä aidomman näköiset niistä saa. Toisaalta mitä ohuemmat sitä, sitä herkemmin ne särkyvät. Alkuun jos on hieman epävarma olo, niin kannattaa tehdä useampia eri paksuisia lehtiä ja testailla mikä itselle tuntuu sopivimmalta. Itse kaulitsen massan niin ohueksi, että alla olevat urat erottuvat selkeästi päällepäin.


Käännä kaulittu levy ympäri ja asettele muotti ensimmäisen uran kohdalle..


Ja käännä levy jälleen oikein päin varovasti muotin kanssa.


Kaulitse varovasti muotin päältä ja lehti leikkautuu massalevystä siististi irti.


Leikatut lehdet silikonimattojen välissä säilössä :)


Dippaa rautalangan pää elintarvikeliimaan n. 2-3 sentin matkalta ja pyyhkäise sormella liika liima pois. Työnnä lanka varovasti lehden uran sisälle, n. 1/3 lehden pituudesta eli ei tarvitse koko lehden matkalla olla rautalankaa. Varo ettei rautalanka puhkea lehdestä läpi. Itse olen todennut helpoimmaksi pitää lehden uraa toisen käden peukalon ja etusormen välissä samalla kun rautalankaa varovasti ujuttaa uran sisällä. Näin sormilla tuntee miten lanka kulkee ja onko mahdollisesti puhkeamassa lehdestä läpi. Jos käytössä ei ole celpadia, kaulitse massa tavallisen kaulinta-alustan päällä. Leikkaa muotilla lehti, kastele rautalanka liimaan ja liimaa lehden nurjalle puolelle. Ota pieni pala gumpastea ja muotoile siitä 3-4 cm mittainen ohkainen "käärme". Sipaise pensselillä lehden nurjalle puolelle liimaa kohtaan, jossa alla olevassa kuvassa on ura (ja mihin rautalanka aseteltiin) ja liimaa käärmesuikale siihen. Näin saa uran näppärästi tehtyä erikseen :)


Asettele rautalangoitettu lehti suonimaton päälle niin, että lehden keskiruoto osuu nurjan puolen uran kanssa kohdikkain.


Asettele ohut muotoilusieni lehden päälle ja paina kämmenellä tasaisesti koko lehteä kerralla suonimattoa vasten. Jos ohkaista sientä ei löydy, taputtele kämmennelle ensin maissijauhoja/tomusokeria ja paina sen jälkeen kämmenellä lehteä, jauhot estävät lehden tarrautumisen kämmeneen.


Ohenna pallotyökalulla lehden reunoja luonnollisemman näköisiksi. Pidä työkalun pallo-osaa puoliksi sienimaton päällä ja puoliksi lehden päällä ja liu'uta pitkin reunaa kevyesti painaen. Liikaa painamalla lehden reunaan syntyy selkeä painettu kuvio, tarkoitus on ohentaa hissukseen, niin että reunasta tulee luonnollisen näköinen ja ihan kevyesti aaltoileva.


Lehden reunojen ohennus kannattaa ehdottomasti tehdä, ero ohentamattomaan on suuri ja aikaa ohentamisessa menee max 10 sekuntia per lehti. Jos pallotyökalua ei löydy, voi varovasti käyttää esim. muovisen pikkukaulimen päätä, tai pikkulusikkaa.


Ohentamisen jälkeen taita lehti varovasti kahtia ..


ja asettele kuivamaan. Pienet lehdet voi asetella kuivumaan muotoilusienen tai talouspaperin päälle. Kevyet lehdet pysyvät hyvin asetellussa muodossa, mutta suuremmille lehdille kannattaa tehdä foliosta alusta joihin lehdet asettelee kuivumaan. Folion päällä lehdet  kuivuvat hieman hitaammin kuin ilmavasti sienen päällä. Jos lehtien kuivumisella on kiire tai kostealla ja kuumalla ilmalla kuivuminen on todella hidasta, voi lehden ottaa varovasti foliolta, kun sen päälipuoli on kuiva ja asetella talouspaperin päälle nurja puoli ylöspäin kuivamaan loppuun. Tässä vaiheessa lehden on oltava sen verran kuiva päältä ja reunoilta, että se pysy varmasti alkuperäisessä muodossaan. Punaisiin joulutähtiin tein yhteensä 15 punaista lehteä, 5 pientä, 5 keskikokoista ja 5 suurta, ja näiden lisäksi teen aina ainakin yhdet varalehdet!!! Ohuita hentoja terälehtiä kun tuppaa hajoilemaan aika ajoin, harmittaa vietävästi jos varalehtiä ei ole yhtään. Suuremmankin kukan voi ehdottomasti tehdä ja punaisten lehtien lisäksi voisi hyvin laittaa viimeiseen lehtiriviin muutaman vihreän lehden. Anna lehtien kuivua yön yli tai minimissään 4-6 h ilmankosteudesta riippuen ennen tomuttamista.


Joulutähti ei ihan välttämättä tarvitse tomuttamista, varsinkin jos gum pastesta saa oikein kauniin syvän punaista, mutta tomutus antaa kukalle vieläkin luonnollisemman silauksen ja tuo kukkaan upeaa syvyyttä.


Meikäläisen ensimmäinen yritys käyttään paintia, onko kyseisestä kaaviosta teidän mielestä mitään hyötyä? Tomuvärejä käytin yhtä tumman vihreää, kirkkaan punaista ja viininpunaista. Tuota red vinea ei käyttänyt puhtaana, vaan tein poppysta ja red vinesta 2 eri sävyistä sekoitusta. 5 pientä lehteä tomutin yllä olevan kaavion mukaan. keskikokoiseen käytin samoja sävyjä muuten, mutta keskustaan hieman pienemmälle alueelle poppya ja tummemman punaisia reunoille leveämmille alueille. Suurimpiin lehtiin tuli poppya vain ohut kaistale lehden keskelle ja taas enemmän tummempia sävyjä. Suurimpiin lehtiin laitoin myös muutamaan hieman vihreää lehtien kärkiin.


Sävyerot eivät kauhean suuria ole ja sitä vähääkin eroa tuntui olevan todella vaikea saada näkymään kuvissa. Luonnossa ero tomutetun ja tomuttamattoman lehden välillä on ihan selkeä, mutta kuvissa ei ihan kauheasti meinaa näkyä. Tomuttaminen kuitenkin kannattaa sillä se antaa heti kukalle ihan eri tavalla syvyyttä ja eloa :) yllä olevassa kuvassa ylärivissä tomutetut lehdet ja alla tomuttamattomat.


Vasemmalla tomutettu lehti ja oikealla tomuttamaton, huomaatteko kauniin eron lehdissä?


Tomuväri kiinnitetään lehtiin höyryttämällä eli pidä terälehteä ihan vain pari sekuntia kuumassa vesihöyryssä. Itse kiehautan vedenkeittimellä veden, otan pois seinästä ja annan veden jähtyä minuutin verran ja sen jälkeen höyrytän lehdet. Kuplivan kiehuvan veden päällä lehdet kostuvat helposti liikaa.


Yllä olevassa kuvassa alempana sopivasti höyrytetty lehti ja ylhäällä 2 sekuntia pidempään höyryssä ollut. Liika höyryttäminen tekee lehden pinnasta kiiltävän. Joihinkin kukkiin tämä sopii ihan hyvin ja on toivottava efekti, mutta joulutähteen ei :) Anna höyrytettyjen terälehtien kuivua ilmankosteudesta riippuen tunnista pariin, kunnes lehden pinta tuntuu täysin kuivalta.


Ja viimeiseksi on vuorossa kukan kokoaminen. Kerää nuput ensin sopivan näköiseksi kimpuksi.


Ota pala floristin teippiä ja taita kimpun yläosaan kuten yllä olevassa kuvassa.


Purista peukalolla taitekohtaa ja pyöritä kimppua samalla niin, että taite jää teipin sisään.
Kiedo teippiä varren ympärille samalla teippiä hieman venyttäen, teippi liimautuu varteen kun sitä vedetään hieman auki. Itse olen todennut nopeimmaksi keinoksi pitää toisella kädellä teippiä paikallaan ja toisellä kädellä pyöritän kukan vartta, sen sijaan että kietoisin teippiä paikallaan olevan varren ympäri. Eli ylhäällä olevassa kuvassa oikea käsi pitää tieppiä paikallaan ja vasen käsi pyörittää kukan vartta :)


Seuraavaksi tulee ensimmäinen kerros lehtiä eli 5 pientä lehteä. Asettele lehdet tasaisesti mielestäsi siistin näköisesti paikalleen. Katso, että jokaisen lehden kärki, tai juuri, se pää joka tulee vartta vasten, on samalla korkeudella. Pidä tiukasti rautalangoista lehtiä toisella kädellä paikallaan ja toisella kädellä ala kietomaan teippiä kuten nuppujenkin kanssa. Koita saada teipin alku mahdollisimman ylös lehtien juureen.


Jälleen vasen käsi pyörittää vartta ja oikea pitää teippiä paikallaan. Ja kun pyörittelet kukkaa niin varo osumasta terälehdillä pöytään, olen hajottanut lukemattomia lehtiä kolauttelemalla niitä milloin mitäkin vasten. Tämän takia, kun teet lehtiä, muista AINA tehdä varalehtiä :) Jos lehtien kiinnitys tuntuu alkuun hankalalta, rautalangat eivät meinaa pysyä paikallaan ja lehdet putoilet, kiinnitä 1 tai 2 lehteä kerrallaan :) ajan kanssa lehtien kiinnitys helpottuu.


Ensimmäinen lehtirivi paikallaan. Kiinnitä seuraava rivi eli 5 keskikokoista lehteä samalla tavalla kuin ensimmäinenkin rivi.


Rivi numero 2 valmiina, viimeiseen riviin tulee 5 suurinta lehteä :)


Ja valmis joulutähti :)

Huoh, huomenna sitten kuvia kakuista, joihin nämä joulutähdet tulivat :)

t: M


6 kommenttia:

 1. Kaunis kukka! =) Itselläkin olisi tarkoitus testata joskus noita rautalankakukkia. Ne ovat niiin ihania. Kunhan vain aikaa löytyy, niin pitää tätäkin testata ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kannattaa testailla, rautalankakukkiin jää koukkuun :D

   Poista
 2. Huh huh, onpas kauniita ja työläitä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) jotenkin saan ohjeet aina näyttämään kovin työläiltä ja aikaa vieviltä, oikeasti nämäkin valmistuvat aika nopeasti ja helposti :)

   Poista
 3. Hei,
  Teet kyllä todella hienoja kukkia! Mistä olet tuota rautalankaa ostanut? Oletko laittanut rautalangan ihan niin kakkuun sisälle? Ettet ole suojannut sitä mitenkään? Osaatko sanoa tukeeko rautalanka tarpeeksi esim hahmon jalkoja niin että sen saisi kakun päälle pystyyn?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hmm, aikoja sitten kirjoittamani vastaus näytää kadonneen jonnekin, joten yritetään uudestaan. Rautalangat ostan vaihetelevasti eripaikoista, yleensä sieltä mistä satun samanaikaisesti tilaamaan muita kakkutarvikkeita. Hollantilainen http://www.deleukstetaartenshop.nl/?___store=en&___from_store=en ja Englantilainen https://www.cakecraftworld.co.uk/ ovat lemppariliikkeitä. Kukan rautalankavarren laitan aina ihan tavallisen mehupillin sisään ja pillin sitten tökkäsen kakkuun, näin rautalanka ei suoraan ole kosketuksessa itse kakun kanssa ja kukka pysyy tukevasti kakussa kiinni :) Paksumpi rautalanka, esim G22 antaa hahmoille hyvää tukea, joskus jos hahmo on kovin kookas niin, käytän kaksin tai joka kolminkertaista rautalankaa hahmon sisällä.

   Poista