tiistai 10. joulukuuta 2013

Minion kakku

Kuopuksemme täytti mahtavat 8 vuotta ja synttäreillä herkuteltiin tämän hetken lempparihahmo itse ilkimys leffan minion-kakulla. Poika toivoi pystyssä nököttävää minionia, joten sellainen sitten rakennettiin.


Kakku oli yhteensä 27 cm korkea, + hiukset, ja halkaisija ennen kuorruttamista 17 cm. Kakku oli sen verran korkea, että rakensin sen 2 kerroksiseksi.

Kakkupohjaksi tein täältä löytyvän herkullisen suklaakakun ja täytteeksi tuli lasten tämän hetkinen lemppari, appelsiinilla maustettu vaahdotettu maitosuklaaganache. Koska kakkupohja on niin tumman suklainen, sopii sen kanssa hyvin kevyempi ja pehmeämmän makuinen maitosuklaavaahto. Täytteeseen tuli yhteensä 1,2 litraa kuohukermaa, 400 g maitosuklaata ja maustamiseen 3 tl lorAnn'sin appelsiiniemulsiota.

Ensimmäinen kakkukerros oli 14 cm korkea. Kakku ei kokonaisuudessaan ollut kovin valtava, joten siihen riitti nämä ohuemmat kerroskakkutuet, suurempiin kakkuihin tykkään käyttää näitä tukia. Kerroskakuissa on erittäin tärkeää että kukin kerros on aina tasainen ja kakkutuet saman mittaiset. Tähän kakkuun riitti 4 tukea, mittaan aina ensin yhdellä tuelle tarvittavan korkeuden ja leikkaan kaikki tuet saman mittaisiksi


Pieni sipaisu täytettä auttaa välipahvia pysymään paremmin paikallaan. Välipahveiksi pienempiin kakkuihin suosin wiltonin valkoisia kakkupahveja. Niissä toinen puoli on  kosteudenkestävää ja toinen puoli ruskeaa pahvia. Riippuen kakun painosta ja tuen tarpeesti, joko liimaan kaksi pahvia yhteen tai ruskealle puolelle liimaan voipaperia. Itse olen käyttänyt liimaukseen sugarveiliä, toimii loistavasti :D , koska en ole perehtynyt liimojen myrkyllisyyteen ja sugarveil on aina toiminut hyvin :)


Leikkaa kakkupahvi oikean kokoiseksi.


Kakkupahvin päälle levitin ohuen kerroksen suklaaganachea, samaa jolla kakku kuorrutettiin, tämä auttaa ensimmäistä kakkupohjakerrosta pysymään kunnolla pahvin päällä.


Toinen kakkukerros on kasassa ja kakku nyt komeat 27 cm korkea. Koko komeus tuetaan vielä bambuvaarnalla. Vaarna on helppo terottaa teräväksi ihan normaalilla kynäterottimella tai veitsellä veistäen. Teroitettu vaarna asetetaan kakun keskelle ihan kakkualustaan asti tukemaan koko kakkua. Vaarnan saa naputettua parilla vasaran/jonkin muun apuvälineen napautuksella kakkupahvin läpi. Jos välikerroksessa käyttää jotain muuta pahvia, esim. hopeiset kakkualustat, pitää niihin tehdä etukäteen vaarnan mentävä reikä ja kakku kasataan hieman eri tavalla, mutta wiltonin pahvien kanssa onnistuu näin helposti. Tämä kakku tuli ihan meille omaksi kakuksi ja sitä liikutteli ja käsitteli vain minä, joten uskalsin kasata kakun ohuelle kakkupahville paksun alustan sijaan. Jos kakku olisi lähtenyt meiltä jonnekin muualle, olisin koonnut kakun paksulle kakkualustalle ja vasaran kanssa naputtanut vaarnan siihen tukevasti kiinni. Näin kakku on tukevampi kuljettaa eikä romahda/kaadu niin helposti.

Bambuvaarna on myös siitä kätevä, että se helppo leikata poikki ihan vain hieman tukevammilla saksilla.


Kasatun kakun annan jäähtyä jääkaapissa muutaman tunnin ja sen jälkeen veistän sen sopivan malliseksi.


Viimeiseksi voitelin kakun vielä tummasuklaaganachella ( suhteessa 300 g tummasuklaata ja 2 dl kuohukermaa ). Ganache on herkullinen vaihtoehto voikreemeille, varsinkin suklaakakuissa, se antaa hyvän tartuntapinnan sokerimassalle, eristää kosteuden samalla tavalla kuin voikreemi ja kovettuu oikeassa mittasuhteessa tehtynä jääkaapissa hyvin niin, että sokerimassa on helppo levittää sen päälle. Tunnin jäähtyminen jääkaapissa riittää loistavaksi ganachelle, sen jälkeen kakku on valmis koristeltavaksi :)


Kakun leikkaaminen on ihan yhtä helppoa kuin matalammankin kakun, leikkaaminen vain tapahtuu muutamassa kerroksessa :)


t: M

15 kommenttia:

 1. Mun tyttö niin rakastaisi tollasta kakkua, ei vaan omat taidot riitä. Siis upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höps, ei se hankalaa ole, rauhassa kun vaan askartelee niin varmasti onnistuu :)

   Poista
 2. Hieno! Noinhan saisinkin koottua tytön toivoman muumitalon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti onnistuu samalla tekniikalla, eikun testaamaan :)

   Poista
 3. Onpa hieno! :D mistä olet hankkinut tuota appelsiini emulsiota? Guuglasin, ja ei löytynyt. Ajattelin kokeilla huomenna tuota kakkupohjaa kummitytön kakkuun, ja tuo suklaavaahto/mousse voisi olla myös kokeilulistalla. hmmmm

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ärsyttävää miten kännykällä kirjoitetut vastaukset eivät olekaan tulleet tänne bloggeriin perille >:( Vastauksesta ei varmaan kauheasti ole enään apua, mutta emulsio on Lorann oilsin ja olen tilannut niitä sekä Hollannista, että Englannista. Suomesta en ole tainnut vastaavaa löytää, mutta mulla on sellainen mielikuva, että olisin joskus jossain kaupassa nähnyt Dr Oetkerin appelsiiniaromia, siis samanlaisessa putelissa, kun vanilja ja sitruuna yms.aromitkin on. Jos sellaista ei löydy, niin korvaa suklaa fazerinalla ja saat hyvin samanlaisen maun mousselle :)

   Poista
 4. Kuinka kauan kakun tekemisessä menee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän kakun tekemiseen meni yhteensä alusta loppuun joku kuutisen tuntia :)

   Poista
 5. Miten paljon kakkuun meni tuota keltaista massaa? :) olen tekemässä juurikin saman kokoista kakkua, johon tarvitsen keltaisen pohjan. Helpottaa suunnittelua ja kauppalistan tekoa, kun tietäisi suunnilleen miten paljon massaa kuluu :)

  VastaaPoista
 6. Nyt en ihan tarkkaan muista menekkiä, mutta jos nyt lähtisin tekemään kakkua varaisin massaa 2 kg, siitä massamäärästä saisi kaulittua hyvän kokoisen levyn, joka helppo levittää kakun päälle. Sitä jäisi kyllä yli vielä käsivarsienkin jälkeen, eli itse menekki on vähemmän. Menekki siis varmaan reilu kilo - 1.5 kg mutta extraa pitää olla jotta massan saa siististi levitettyä kakun päälle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Katotaan miten meikäläisen käy kakun kanssa parin viikon päästä!

   Poista
 7. Hei! Montakohan henkeä tästä syö? Pitäisi riittää noin 20 hengelle että olisiko tämä hyvä vai tekisikö hieman pienemmän ja laittaisi sen toisen kakun päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reilut 30 henkeä ainakin, kakku oli aika suuri 😊

   Poista