torstai 28. marraskuuta 2013

Joulutähti tutoriaali osa 1

Tästä tutoriaalista uhkaa tulla niin pitkä, että fiksumpi jakaa se kahteen osaan. Ensimmäisessä osassa askarrellaan joulutähden keskus, joka on itse asiassa se kukkaosa tätä kasvia, punaiset lehdet ovat oikeasti kasvin lehtiä, eivätkä kukan terälehtiä :) Kuten kaikkien kukkien kanssa, alkaa askartelu googlettelemalla kuvia kukasta ja perehtymällä kukan rakenteeseen. Välillä pyrin toteuttamaan mahdollisimman tarkan kopion oikeasta kukasta, välillä taas otan taiteellisia vapauksia kukkien kanssa. Aina ei oikeita kukkia ole mahdollista kopioida täysin tarkasti kukan haastavan rakenteen takia ja välillä jokin pieni muutos taas vain näyttää paremmalta kakun päällä. Näissä gumpaste kukissa nuo keskusnuput ovat hieman suurempia, kuin luonnossa ja kukka on kokonaisuudessaan tiiviimpi paketti, oikeassa joulutähdessä lehdet kasvavat ilmavasti hyvin erillään toisistaan ja niissä on välillä useamman sentin mittaiset varret, gum paste kukkana, ei välttämättä kiva ratkaisu toteuttaa :)


Mutta itse kukkaan. Itse olen tehnyt noita keskusnuppuja kahdella tavalla, riippuen paljonko jaksan panostaa aikaa kukkaan :) Ylhäällä vasemmalla puolella olevassa kukassa "pikanuput", oikealla puolella hieman enemmän aikaa vievät.

Koko projektiin käytetyt välineet alkaen oikealta:

-floristin rautalankaa kokoja 26 ja 24 ja vihreää floristin teippiä
- pienet pihdit ja sakset (ilmankin pärjää, mutta pihdit säästävät sormenpäitä )
- kaulin ja metalliset lehtimuotit. Minulla on 2 eri settiä poinsettia muotteja ja tykkään käyttää niitä vaihtelevasti sekaisin. Jos muotteja ei löydy, voi paperista leikata mallit ja joko veitsellä tai saksin leikata kappaleet gum pastesta.
- pensseleitä, kannattaa ehdottomasti suosia kovia pensseleitä tomuttamiseen, pehmeillä tomuttaminen on hidasta ja työlästä.
- paksua tikkauslankaa, mielellään puuvillaa, ilmankin pärjää :)
- elintarvikeliimaa, helppo tehdä itse tylo jauheesta
- Criscoa pehmentämään gum pastea
- punaista pastaväriä
- tomuvärejä, vihreät apple ja oak, punaiset red wine ja poppy, keltainen daffodil
- teelusikallinen mantelijauhoa/korppujauhoja
- gum pastea, yhteen suureen kukkaan menee n. 100 g, riippuen kuinka paksuja terälehtiä tekee. Tumman punaista ja pieni määrä vaaleanvihreää.
- sokerityökaluista oikealta vasemmalle: x-acto blade ( en tiedä tuon terävän veitsen suomalaista nimeä, tietääkö joku?), lehtityökalu, tähtikärkinen  ja pallotyökalu.
- suonimatto

Ja vasemmalta alkaen:

- foliosuikaleita lehtien kuivattamiseen
- 2 silikonimattoa, joiden väliin leikatut lehdet saa säilöön.
- styroksia, johon saa tökittyä kukkia ja nuppuja kuivumaan. tai kuten minulla, jotain vaaleansinistä styroksin tyylistä askartelua systeemiä.
- väripaletti
- cel pad ja muotoilusienet

Nuppuihin tarvitset floristinrautalankaa, paksuus mielellään 28 tai 26, mielellään vihreitä, koska rautalangat saattavat vilkkua nuppujen välistä ja valkoinen lanka pistää sieltä enemmän silmään. Taita pihdeillä langan päähän avonainen koukku. Muotoile vaaleanvihreästä gum pastesta pieni pisara.


Paina tähtityökalulla pisaran paksumpaan päähän tähtikuvio.


Taittele langasta pieni lenkkikasa, kannattaa tehdä nuppuihin eri määriä lankoja, kukasta tulee luonnollisemman näköinen, kun nuput eivät ole kaikki täysin identtisiä.


Nappaa rautalangan koukulla lankalenkit.


Ja purista pihdeillä koukku tiiviisti kiinni.


Vedä rautalanka varovasti gum paste nupun läpi. Laita koukkuun ja koukun juureen lankoihin hieman elintarvikeliimaa.


Vedä rautalanka nupun sisälle niin, että rautalangan koukku jää kokonaan piiloon. Painele nuppua varovasti niin, että gum paste ottaa kunnolla koukussa olevaan liimaan kiinni.


Leikkaa langat sopivan mittaisiksi, 3-4 mm.


Anna nupun kuivua mielellään yön yli, mutta ainakin 4-5 tuntia, kostealla ilmalla pidempään. Kuivunut nuppu sävytetään tomuväreillä. Käytin tähän kirkkaan keltaista, omenanvihreää ja kirkkaan punaista. Ensin nupun sivut keltaisella, ja ihan rautalangan juureen hieman vihreää. Hieman eri värisävyillä nuppuihin saa myös kivaa eloa :)


Tomuta langat ja nupun pää kirkkaan punaiseksi.


Dippaa nupun langanpäät varovasti pieneen elintarvikeliimapisaraan, kasta vain lankojen päät.


Dippaa sen jälkeen langat mantelijauhoihin/korppujauhoihin, joihin on sekoitettu keltaista tomuväriä.


Anna liiman kuivua muutama tunti ja nuppu on valmis :) Yhteen joulutähteen voi laittaa nuppuja, tai siis kukkia, oman maun mukaan kymmenestä ylöspäin. Kannattaa pitää nuput mahdollisimman pieninä, etteivät ne hallitse valmistaa kukkaa liikaa. Jos lankojen käyttäminen ahdistaa liikaa, voi nupun tehdä ilmankin. Toimi muuten täysin kuten tässä ohjeessa, jätä vain langat pois nupun sisälle tulee vain rautalanka, jonka päässä liimaan kastettu koukku. Nupun päähän voi pensselillä sipaista hieman elintarvikeliimaa ja sen kastaa nupun pää mantelijauhoihin.


Huomenna jatkuu,

t: M

6 kommenttia:

 1. Nämä sun tutoriaalit on kyllä ihan parhaita. Olisi tämäkin ollut enemmän kuin tarpeellinen vuosi sitten kun koitin joulutäthtiä väsätä. http://marianpienileipomo.blogspot.co.uk/2013/01/royal-kaaretorttu.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti, ja komeita kukkia nuo sinunkin :) Ihanat sävyt :)

   Poista
 2. Upeita kukkia, luulin oikeiksi! Ja hienoa, kun annoit noin selkeät ohjeet, vois vaikka joskus yrittää tehdä näitä. Lopputuloksesta tosin en mene takuuseen, mutta aina voi yrittää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti, kannattaa testata, ei se oikeastaan hankalaa ole, vaatii vain aikaa ja hieman kärsivällisyyttä :)

   Poista
 3. Oi, miten ihanan tarkkaa ja huolellista työtä jaksat tehdä. =) Itsellä tuo kukkienteko tahtoo aina vähän tympästä ja teen nopeimman kautta.. x) Muita koristeita jaksaa kyllä vääntää. Hassua x)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo jostain syystä olen tykästynyt noiden kukkien tekemiseen, terapeuttista pikkupuuhastelua :)

   Poista