maanantai 8. lokakuuta 2012

Gumpaste auringonkukka

Sain ystävältäni pyynnön tehdä hänen työpaikalleen synttärikakun ja teemana oli syyssynttärit. Koska kukkien askarteleminen on niin hauskaa puuhaa, päätin tehdä kakkuun näyttävän syksyinen kukkakimpun. Syksyiseen kimppuun tottakai kuuluu kauniin värikkäät syyslehdet ja niiden kanssa ajattelin kirkkaan keltaisen aurngonkukan sopivan hyvin.

Koko auringonkukka on tehty gumpastesta, resepti taikinaan löytyy täältä: Gumpaste

Kukan keskus on tehty punaruskeaksi värjätystä massasta, pyörittelen massan ensin palloksi ja sen jälkeen muotoilin litteäksi, keskeltä hieman kuopallaan olevaksi ympyräksi. Massan pinnan rei'itin ensin hammastikulla ja sen jälkeen nypin vielä pienillä pinseteillä rosoiseksi. Keskus on sen verran suurikokoinen, että sitä kannattaa kuivatella ainakin vuorokauden verran ennen terälehtien lisäämistä.


Kun keskus on tarpeeksi kuiva kestääkseen käsittelyä menettämättä muotoaan, voi sen maalata ja sävyttää. Käytin maalaamiseen alkoholilla laimennettua ruskeaa pastaväriä ja pastavärin kuivamisen jälkeen sävytin sitä vielä ruskealla tomuvärillä.

Kukan terälehtien leikkaamiseen käytin pientä liljamuottia sekä yhteen orkideasettiin kuuluvaa muottia ja pinnan uurteet on painettu orkideanlehtimuotilla :) Luonnollista muotoa lehtiin saa hieman muotoilemalla niitä pallotyökalulla.


Annoin terälehtien kuivahtaa foliorullan päällä noin vartin verran, niin että ne saavat hieman kaarevaa muotoa itseensä, gumpaste kuivaa tosi nopeasti, joten terälehtiä ei kannata kuivattaa liian kauaa, aavistuksen pehmeinä ne helpompi kiinnittää kukan keskukseen ja asetella nätisti.


Terälehdet sävytin vielä tumman keltaisella sekä poltetun oranssin sävyillä. Alla olevassa kuvassa vasemmalla sävyttämätön terälehti oikealla hieman lisäväriä saanut. Sävytys saa kukat näyttämään paljon luonnollisemmilta :)


Sitten vain kiinnittämään terälehtiä, yksi kerros kerrallaan. Lehdet on kiinnitettu elintarvikeliimalla. Terälehtiä kukkaan tuli yhteensä 3 kerrosta ja jokaisen kerroksen lehdet on aavistuksen edellisiä suurempia.Valmiiseen kukkaan päädyin vielä lisäämään keskuksen ja suurempien terälehtien väliin rivin pienempiä keltaisia terälehtiä, jotka leikkasin pienellä pmi:n kukkamuotilla, leikkasin valmiista kukista terälehdet irti, liimasin riviin keskuksen ympärille. Kukasta tuli aika nätti :), ensi kerralla pitää vain olla hieman huolellisempi kiinnittäessä kukkaa kakkuun, nyt onnistuin viiltämään yhdellä kukan alaosassa olevalla terälehdellä kakun pinnan fondanttiin viillon. hrmh >:( Toivottavasti juhlissa kukaan ei kiinnittänyt siihen huomiota :)

t: M

3 kommenttia:

  1. Hillittömän hieno auringonkukka ja tietty koko kakku.

    VastaaPoista
  2. Todella upea kukka-asetelma! Sinulla on paljon muitakin hienoja kakkuja täällä :) Saanko linkittää sinut blogilistalleni?

    VastaaPoista