torstai 7. helmikuuta 2013

Gumpaste orkidea

 Tämä orkidea on lähinnä vain gumpaste kukka yrittämättä olla sen tarkempi replika mistään oikeasta orkidealajikkeesta. Tarkempiakin kukkia on hauska tutkia ja askarrella, mutta tällä kertaa tein vain tällaisen muka-orkidean, kukasta tuli kuitenkin ihan kaunis :)


 Orkidea on tehty kokonaisuudessaan gumpastesta, resepti ja ohjeet siihen löytyy täältä. Muita tarvittavia välineitä (tai käyttämiäni välineitä, muillakin kyllä onnistuu):
Cal Cakesin uurrettu kaulinta-alusta, Little Venicen musta muotoilusieni, wiltonin pikkukaulin, Petal Craftin cymbidium orkidea muotit, pensseleitä, 24G valkoista kukkarautalankaa, teräväkärkiset pihdit, punaista pastaväriä, tomuvärit sunflower sugar art companyn sävyt daffodil ja lime, rainbow dustin citrus green, lemon zest sekä rose ja CK companyn magenta. Silikoniset suonimuotit on molemmat sunflower sugar artin, vasemman puoleinen on lettuce ja oikean puoleinen ruffled tulip. Kuten huomaa, jokaiselle kukalle ei tarvitse hankkia omia muotteja tai suonimattoja vaan parilla hyvällä pärjää pitkälle :) esim tuo lettuce on loistava myös pioneihin ja hibiscuksiin :) Lisäksi vielä elintarvikeliimaa, criscoa ja floristin teippiä. Ja vasemmalla kulmassa näkyy muovinen pääsiäismunakenno, joka on mahtava terälehtien kuivatusalusta. Hups, ja kuvasta jäi puuttumaan pallotyökalu.


Aloitetaan kukan keskuksesta, pihdeillä käännetään rautalangan päähän pieni koukku. Näin rautalanka pysyy varmasti paikallaan gumpasten kuivuttua.Pyörittele gumpastesta pieni pallo. Dippaa rautalangan koukkupää elintarvikeliimaan, pyyhkäise ylimääräinen liima pois, sillä liikaa liima hidastaa kuivumista, ja työnnä koukku pallon sisälle.


Muotoile pallosta pisaran mallinen, varoen puhkaisemasta rautalankaa pisaran päästä läpi.


Muotoile pallotyökalulla pisaran pää.


Numeron 7 reikätyllalla saa painettua keskuksen päähän juuri oikean kokoisen pallon. Anna keskuksen kuivua mielellään yön yli, vähintään 4-5 h. Kuumalla ja kostealla ilmalla yön yli kuivattaminen on ehdoton minimi.


Kaulitse pala gumpastea ja leikkaa röyhelömäisellä leikkurilla 1 kpl.Paina lehteen varovasti suonikuviot. 


Ohenna reunoja reilusti pallotyökalulla, niin että reunat venyvät röyhelöille.


Limaa lehti varovasti kuivuneen keskiön ympärille ja anna kuivua ainakin muutaman tunnin ennen tomuttamista, yön yli jos ei ole kiire :) Keskusta kannattaa kuivattaa ylösalaisin roikottaen, niin se pysyy kauniisti muodossaan.


Terälehtiä tähän orkideaan tulee 5 kpl, 3 kapeampaa ja 2 hieman pyöreämpää. Kaulitse gumpastea kaulinta-alustan uurretulla puolella.


 Käännä kaulittu levy ympäri ja leikkaa urien kohdalta 3 terälehteä. Itse tykkään leikata terälehdet asettamalla gumpastelevy muotin päälle ja kaulitsemalla sen päältä, näin omasta mielestä terälehtiin saa siistimmät reunat. 


Dippaa rautalanka liimaan, pyyhi ylimääränen liima pois ja työnnä varovasti terälehden uran sisälle hieman alle puoleen väliin. Liian pitkälle ei  kannata rautalankaa työntää, kuivuttuaan se pysyy kyllä hyvin paikallaan :) Terälehteä kannattaa pitää kädessä niin, että pitää urakohtaa sormien välissä, näin tuntee hyvin miten rautalanka kulkee ja jos se meinaa puhjeta terälehdestä läpi.


Ohenna terälehden reunoja varovasti, pitäen pallotyökalua puoliksi gumpasten päällä ja puoliksi muotoilusienen päällä. Näitä terälehtiä ei ole tarkoitus röyhelöittää, vaan pelkästään ohentaa luonnollisemman näköiseksi ja peittää muotin leikkuureunat.


Ohentamisen jälkeen paina terälehtiin suonikuvio. Kuvassa oikealla näkyvä valkoinen suonimatto on setin mukana tullut, itse tykkään kuitenkin enemmän tuosta tulppaanimuotista :)


Pyöreämmät terälehdet leikataan samoin kuin edelliset, ohennetaan ja painetaan suonikuvio. Tämän jälkeen kaikki 5 terälehteä jätetään muutamaksi tunniksi kuivumaan. Valitettavasti unohdin ottaa kuivatusvaiheesta kuvan, mutta tähän voi käyttää mitä vain alustaa, tai vaikka alumiinifoliosta tekee lusikan avulla pieniä kuppeja. Tarkoitus on kuivattaa terälehdet luonnolisen muotoiseksi, hieman kaareviksi.


 Kun kaikki kukan osat ovat kuivaneet, sävytetään ne tomuväreillä. Orkideat ovat siitä ihania kukkia, että ne voi sävyttää hennon vaaleiksi tai voimakkaan tumman värisiksi, keltaisiksi, vihreiksi, punaisiksi, tai jättää melkein valkoisiksi, ja näin saada ne sopimaan melkeinpä millaiseen kakkuun vain. Tällä kertaa päädyin tekemään kukasta hennomman sävyisen.

Jos vain värivaihtoehtoja löytyy, kannattaa sävyttämisen käyttää muutamaa toisiaan lähellä olevaa värisävyä, näin lopputulos on elävän näköinen. Tomuvärien alla pieni pala kaulittua gumpastea. mihin testasin värisävyjä ennen terälehtien sävyttämistä.


Terälehden sivuille tomutin 2 tummempaa sävyä ja lehden keskelle vaaleinta.


Kukan keskustaan käytin keltaista ja 2 sävyä pinkkiä. Aivan terälehden reunoille tummempaa magentaa ja hennosti sävyttäen aavistus rosea kohti keskustaa.


 Pirtulla laimennetulla pastavärillä ja ohuella pensselillä punaisia pilkkuja


Sommittele valmiit terälehdet sopivaksi yhdistelmäksi ja kiinnitä floristin teipillä.

 


Asettele keskusta terälehtien kanssa haluamaasi kohtaan.


Aseta floristin teipin alkupää kuvassa näkyvällä tavalla niin ylös kuin saat.


Ota teipin alkupää sormien väliin ja käännä teippiä varren ympäri niin, että taitoskohdan lyhyempi pää jää teipin alle. 


Älä kiedo teippiä varren ympärille, vaan pidä teippi toisessa kädessä ja toisellä kädellä pyörittele kukan vartta niin, että  teippi kietoituu varren ympärille. Pidä teippiä sen verran tiukalla, että se aavistuksen venyy auki, näin se liimautuu paremmin kiinni varteen :)


Ja meillä on valmis kaunis orkidea :) t:M


9 kommenttia:

 1. Todella kaunis kukka ja mahtavat ohjeet. Kiitos paljon.

  VastaaPoista
 2. Kyllä on kaunis kukka! Ja näistä vaihekuvista tykkään tosi paljon :)

  VastaaPoista
 3. Aika mahtavat ohojeet!!! Ja vaikkei oiskaa mikkää oikia lajike ni kukka o niin kaunis, että mennee täyvestä ku väärä raha! :D

  VastaaPoista
 4. Ohhoh, käsittämättömän upea!!! Vähän kuin Ron Ben Israelin kukat! Hienot ohjeet myös. Upeita kakkuja ym. olet muutenkin tehnyt, katselin vanhempiakin.

  VastaaPoista
 5. AMAZING!!!! aivan upeasti tehty kukka ja todella näpsät ohjeet :)

  VastaaPoista
 6. Nuo koriste orkideat taitavat kestää kauemmin kuin oikeat, sillä täytyy myöntää että olen maailman huonoin viherpeukalo! :D Tosi kiva tutoriaali

  VastaaPoista
 7. Tää on tosi kiva blogi, häiritsee ainoastaan toi tausta. Olisi paljon miellyttävämpi ja luettavampi ihan valkoisena :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia :) ja juu, tiedän ettei blogi oli ulkonäöllisesti tai muutenkaan teknisesti ihan kohdillaan. En ole mikään teknologia velho, pikemminkin täysi urpo ja yhä on aikalailla hakusessa täällä bloggerin puolella kaikki muokkaustekniset jutut :/ Tullut vain lykättyä ja lykättyä asiaa, koska se tuntuu niin ahdistavalta. Koitan nyt ottaa itseäni niskasta kiinni ja oikeasti opetella miten tuota ulkonäköä saisi muokattua fiksummaksi :)

   Poista