sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Gumpaste Magnolia

Tässä vihdoin lupaamani tutoriaali magnolian kukasta :) Kukka on kokonaisuudessaan tehty gumpastesta, resepti siihen löytyy täältä.


Kukan tekeminen aloitetaan keskustasta. Valitettavasti osa kuvista on hieman kehnoja, kehnossa valaistuksessa kun yritin niitä yksin ottaa askartelukiireen keskellä. Osaan kuvista taas ehdin saamaan apua mieheltäni, siitä johtuu kuvien hyvin vaihteleva taso, toivottavasti kaikista kuitenkin saa selvää :) Mutta asiaan taas, askartelu aloitetaan siis kukan keskustasta. Testasin keskustaa kahdella eri värillä, toisen tein pastavärillä vaaleanvihreäksi värjätystä gumpastesta ja toisen vaaleankeltaisesta. Molemmista tuli mielestäni ihan yhtä hienot, makuasia kummasta sävystä enemmän pitää. Keskusten väriero hälvenee suuresti kun keskustat tomutetaan tomuväreillä.


Leikkaa pätkä floristin rautalankaa ja taita sen päähän pieni koukku. Koukku auttaa lankaa pysymään kukan keskuksen sisällä kun gumpaste kuivuu. Magnoliasta tulee sen verran suuri ja painava kukka, että kannattaa käyttää mielummin paksumpaa rautalankaa, tähän käytän 20g paksuista. Muotoile gumpastesta pieni pisara ja työnnä elintarvikeliimaan kasteltu rautalangan pää pisaran sisälle. 


Leikkaa pienillä terävillä saksilla pisaran pintaan pieniä suikaleita. Pidä saksien terää pisaran sivun suuntaisesti niin saat siistiä kapeita suikaleita, jos saksien terä on liian pystyssä ei viilloista tule hyviä. Leikkaaminen kannattaa aloittaa pisaran alaosasti, leikkaa suikaleita koko pisara täyteen. Aseta keskiö kuivumaan, mielellään yön yli ennen kuin kokoat kukan.

Kaulitse valkoista gumpastea pala celpadin uran päällä. Jos et omista celpadia niin rautalankaa varten voi hyvin tehdä uran gumpastesta ja liimata se terälehden nurjalle puolelle.


Leikkaa terälehdet niin, että ura tulee lehden keskellä. Ilman metallimuottejakin pärjää hyvin, paperista voi leikata sopivan malliset kaavat ja niiden avulla leikata terälehdet. Metallimuotit vain nopeuttavat työtä :) Terälehtiä tule yhteensä 9 kpl, 3 hieman pienempää ja kapeampaa, 3 keskikokoista ja 3 suurinta ja leveintä. Terälehtiä kannattaa leikata n. 3 kerrallaan, koska gumpaste kuivuu todella nopeasti ja liian monta kerrallaan leikatessa, alkaa viimeisten pinta kuivumaan kun ensimmäisiä muotoilee.


Muotoilusienen päällä muotoile pallotyökalulla terälehtien yläosaa pyöreämmäksi. Pidä pallotyökalun palloa kokonaan terälehden päällä, pari milliä terälehden reunalta, älä ohenne reunaa, koska silloin terälehti ei saa pallomaista muotoa.


Asettele elintarvikeliimaan dipattu rautalanka terälehden takapuolen uraan. Terälehtiin käytin 24g paksuista lankaa, 20g olisi näihin liian paksua ja sitä olisi hyvin vaikea saada taiteltua nätisti puhkeamatta terälehden läpi. Taita rautalankaa varovasti pitäen rautalangan päätä sormien välissä koko ajan tunnustellen, ettei rautalanka puhkea gumpasten läpi. Tätä on hieman vaikea ohjeistaa, siihen kehittyy ajan myötä näppituntuma miten rautalankaa taitella gumpasten sisällä niin, että se jää nätisti piiloon :)


 Asettele terälehdet foliosta tehtyihin kuppeihin kuivumaan eri asentoihin. Kukasta tulee luonnollisemman näköinen kun kaikki terälehdet eivät ole täysin symmetrisiä ja samanmallisia. Kuvassa ylimpänä on pienimmät terälehdet, niistä tein hieman kapeampia, keskellä keskikokoiset ja alhaalla suurimmat. Kokoero ei kauhean suuri ole :)


Kukan keskiön kuivuttua se sävytetään tomuväreillä. Käytin sekä vaaleanvihreään, että vaaleankeltaiseen keskiöön limen vihreää ja kirkkaan keltaista tomuväriä. 


Piikkien kärkiin lisäsin vielä hieman rusehtavaa tomuväriä, sävy on burnt orange.


Terälehtien kuivuttua sido ne floristin teipillä 3 kerrallaan. Tämä voi alkuun tuntua hieman hankalalta, terälehdet voi myös teipata yksi kerrallaan, jos tuntuu että näin on helpompi. Taita floristin teippi rautalankojen ympärille niin, että teippiin tulee n. sentin taitos. Tue teippiä sormella ja käännä kukan vartta hiljalleen niin, että teipin pää jää kiertyvän teipin sisälle. Venytä teippiä kietoessa sitä aavistuksen, niin se tarttuu kukan varteen kunnolla kiinni.Vieritä teippiä koko matka, niin, että kaikki rautalangat jäävät teipin alle.


Aseta seuraavat kolme terälehteä tasaisesti mahdollisimman tiukasti edellisiä vasten ja kiinnitä floristin teipillä. Kiedo teippiä taas koko kukan varren matka.


Vielä kolme viimeistä terälehteä samalla tavalla ja kukka on valmis. Alla olevassa kuvassa on vasemmalla magnolia, jossa vihreästä gumpastesta tehty keskus ja oikealla keltaisesta tehty. Molemmat on tomutettu samoilla tomuväreillä.Magnolian lehdet on tehty vihreällä pastavärillä värjätystä gumpastesta. Väri kannattaa jättää vaaleaksi, niin sen saa tomutettua tomuväreillä paremmin. Kaulitse gumpaste parin millin paksuiseksi levyksi celpadin uran päälle ja paina siihen silikonimuotilla suonikuviot. Suonikuviot voi myös muotoilla käsin, jos sopivaa suonimattoa ei löydy. Käyttämäni suonimatto on sunflower sugar art companyn poinsettia leaf veiner ja metallimuotti on liljamuotti.


Aseta lehteen vihreä rautalanka, mielellään 24g paksuinen, aseta se folion päälle kuivumaan vähintään muutamaksi tunniksi.


Tomuta lehden reunoja ja keskiruotoa keltaisella tomuvärillä.


Itse lehden tomuttamiseen käytin ensin sammalen vihreää tomuväriä ja tämän päälle tummemman vihreää.


Tomutetun lehden suihkutin elintarvikelakalla.


Lakalla lehteen saa kauniin kiiltävän pinnan :)


Ja valmiit kukat :)


Toivottavasti ohjeista on apua, jos jokin kohta vaikuttaa vaikeaselkoiselta niin kysymyksiä saa esittää ja mielelläni neuvon lisää :)

t: M

18 kommenttia:

 1. Todella hyvä tutorial. Tätä täytyy ehdototmasti kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kannattaa kokeilla, ei ole vaikeaa, pientä näpertelyä vain vaatii :)

   Poista
 2. Tämä oli kyllä hyvin rautalangasta väännetty :D
  Täytyy ehdottomasti kokeilla!

  VastaaPoista
 3. No nyt on kyllä älyttömän hienot kukat :O Oh my God...en jaksais näin hienoa ja tarkkaa työtä tehdä ikinä. WAU! Ja hieno ohje!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) ei tuo oikeasti vaikeaa ole, kannattaa testata. Aikaakaan ei loppujen lopuksi kauheasti mene, pikkiriikkistä näpertelyä vain vaatii :)

   Poista
 4. No huh ja huh, noot kyllä Mansikkamäen Eben verone kukkientekijä, kertakaikkisen kommeita!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huips, suuret kiitokset, Ebe on mahtavine kukkineen mun suuria idoleita, upea kunnia tulla verratuksi häneen :)

   Poista
 5. Moi. Tässä linkki minun ja minun kaverini yhteiseen blogiin. Emme ole vielä ehtineet kunnolla muokkailemaan blogia ja pistäneet kunnolla reseptejä! Mutta Keskiviikkona tulee lisää reseptejä :) Tervetuloa siis lukemaan/repimään reseptejä!

  http://sweetteams.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, pitääkin tutustua teidän blogiinne, ihana saada uusia blogeja seurattavaksi :)

   Poista
 6. Upea kukka ja mahtavat ohjeet, kiitos! Sinulle olisi haaste blogissani http://kakkumaki.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 7. Kukista saa ilmavan näköisiä kun niissä käyttää rautalankaa. Itse en koskaan käytä rautalankaa koska haluan että kakussa on kaikki syötävää ainetta. Ulkomailla rautalankaa käytetään, Suomessa hyvin vähän, joka on minun mielestä hyvä. t. Ansku

  VastaaPoista
 8. Itsekin aikoinaan pitkään pohdin, että testailenko noita rautalangoitettuja kukkia vai en, hyvin pitkään tein kakut niin, että kaikki kakussa on täysin syötävää. Mutta, hiljalleen mieli asian suhteen muuttui. Äärimmäisen harva kuitenkin noita koristeita kakun päältä haluaisi syödä, sokerimassa kuitenkin valtaosan mielestä a) pahan makuista b) äklömakeaa ja suurin osa jättää sokerimassan kokonaan syömättä kakun päältäkin. Kukkamassasta tehdyt kukat ovat periaatteessa syötäviä, mutta maku on karmea ja koristeet kivikovia. Ja kakuissa kuitenkin käytetään muitakin juttuja mitkä eivät ole syötäviä, kerroskakkutuet, moni hankkii hääkakkuunsa muovisen/posliinisen morsiusparikoristeen tai vauvakoristeen tai muita koristeita. Satiininauhoja käytetään paljon kakkujen reunoissa ja aidot luonnonkukat, harva niitäkän lähtee maiskuttelemaan vaikka myrkyttömiä ovatkin :)

  Itse tein lopulta valinnan, että haluan testata, totesin hyväksi ja tykkään käyttää :) Kukista saa todella näyttäviä kauniita koristeita, ilman rautankaakin saisi tehtyä kauniita ja näyttäviä, mutta rautalangan kanssa tietyt kukat kestävät paremmin kakun päällä :)

  VastaaPoista
 9. Jokainen valitsee oman tyylinsä. Itse olen ottanut sen linjan että kaikki on syötävää, koska syötävästä kokonaisuudesta on kyse. En käytä satiininauhoja, rautalankaa yms. t. kondiittorimestari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, kukin tyylillään :) Minäkään en satiininauhoja ole käyttänyt, jotenkin koen ne vain turhiksi, kun helpompi on käyttää fondantista tehtyä nauhaa :) t: itseoppinut kotileipuri :P

   Poista