torstai 25. heinäkuuta 2013

Muotoilusuklaa

Tässä vihdoin lupaamani tutoriaali muotoilusuklaan tekemisestä :) Muotoilusuklaan tekeminen itse on superhelppoa ja siihen tarvitaan vain kahta raaka-ainetta, suklaata ja maissisiirappia. Maissisiirappia tuppaa saamaan kaupoista erittäin huonosti, Behnfords Helsingin keskustassa myy sitä, hieman suolaiseen hintaan tosin, mutta onneksi pieni määrä riittää pitkälle. Dansukkerilta on tullut myyntiin uutuutena glukoosisiirappi, jolla maissisiirapin voi korvata. Itse en ole sitä vielä testannut, mutta käsittääkseni mittasuhteiden pitäisi olla samat kuin maissisiirapin kanssa.


Muotoilusuklaan tekemiseen tarvitset:
450 g sulatettua valkosuklaata 
120 ml maissisiirappia/glukoosisiirappia
metalli/lasikulho, niistä on helpompi saada kaikki suklaa kulhon reunoilta kaavittua
silikonilasta

Valkosuklaan sijaan voi käyttää maitosuklaata tai tummaa suklaata, tällöin siirappia riittää hieman pienempi määrä, itse jätän siirappimitan n. ruokalusikallisen verran vajaaksi. 



Kaavi lastalla kaikki siirappi ja kaada suklaan sekaan. Suklaan ja siirapin sekoittamisessa pitää olla huolellinen, kaikki suklaa pitää saada sekoitettua huolellisesti siirapin kanssa yhteen. Suklaa, joka ei sekoitu siirapin kanssa, kovettuu uudelleen suklaamurusiksi, kun massa on levännyt yön yli ja muruset jäävät ikävästi näkyviin muotoilusuklaassa. Jos seosta sekoittaa liikaa, alkaa suklaan rasva irtoamaan seoksesta ja siitä tulee öljyinen ja massa menee pilalle. Sula seos kovettuu hyvin nopeasti kun siirapin sekoittaa suklaaseen ja jos sitä sekoittaa yhtään liikaa, menee massa pilalle. 

Suklaata ja siirappia ei kannata vatkata yhteen, vaan käännellä silikonilastan kanssa, joka käännöksellä kaapien huolellisesti suklaata kulhon reunoilta. Toivottavasti seuraavasta kuvasarjasta saa jonkinlaisen kuvan siitä miten sekoitan massan ja miten seos alkaa muuttamaan koostumustaan :)









Tähän meni noin 10-13 käännöstä/kaapaisua, massa tosiaan jähmettyy hyvin nopeasti kun siirappi ja suklaa sekoittuvat keskenään. Alla olevassa kuvassa massa on valmista. Maitosuklaasta tai tummasta suklaasta tehty massa ei ole yhtä herkkää sekoittamisen kanssa kuin valkosuklainen, niitä voi huoletta sekoittaa rauhallisemmin ja huolellisemmin, ilman että suklaan rasva alkaa erottumaan. Valkosuklaa on jostain syystä paljon herkempää ja sen kanssa on oltava tarkka, että massaa ei sekoita yhtään liikaa.


Valmis massa ei ole vielä valmista muotoilusuklaata, vaan sen pitää antaa levätä ja rauhassa yön yli huoneenlämmössä kelmuun käärittynä.


Kun massa on levännyt yön yli, ei se vieläkään ole valmista muotoilusuklaata, vaan se pitää vielä vaivata valmiiksi massaksi :) Jos massaa on isompi määrä kannattaa seikata veitsellä pienemmiksi kappaleiksi ja pieni pala kerrallaan vaivata pehmeäksi, koska se on todella kovaa ja tiivistä, ennenkuin se vaivataan valmiiksi.




Kun massa on pehmentynyt, siihen ei minuuttia paria kauemmin mene, on se vihdoin valmista ja koostumus ja käsituntuma muistuttavat sokerimassaa :) Liian kauaa sitä ei kannata vaivata, koska massa on tehty suklaasta ja yksi sen harvoista haittapuolista on, että se pehmenee ja sulaa lämmössä kuten suklaa. Muotoilusuklaa on liian lämmintä, jos siitä rullaa pienen pötkön ja se ei pysy pöydällä pystyssä vaan lössähtää kasaan. Se ei onneksi ole pilalla vaan palautuu jälleen muotoiltavaksi, kun sen antaa jäähtyä hetken aikaa. Jäähtymistä voi nopeuttaa laittamalla lämmennyt massa jääkaappiin hetkeksi, ei kuitenkaan kannata unohtaa sinne pitkäksi aikaa, koska kuten suklaa, se kovettuu kivikovaksi ja muotoilu on taas vaikeaa. Valitettavasti sarjan viimeiset kuvat valmiista muotoilusuklaasta eivät onnistuneet, lisään tutoriaaliin toisen osan viikonlopun aikana, missä enemmän valmiin massan kanssa työskentelystä :)


Jos suklaata ja siirappia sekoittaa massan tekovaiheessa liikaa, alkaa tosiaan suklaan rasva erottua massasta ja siitä tulee öljyistä. Samoin käy, jos massaa alkaa vaivaamaan liian aikaisin, eli sen pitää oikeasti antaa levätä kunnolla yön yli. Jos massa alkaa näyttämään samalta kuin ylläolevassa kuvassa, on se valitettavasti pilalla ja siitä ei tulee enään muotoilusuklaata. Eli Älä Sekoita Massaa Liikaa :) 

t: M

4 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä ohjeesta! Täytynee kokeilla tätä jossain sopivassa raossa :D

    VastaaPoista
  2. Kiitos ohjeesta! Pakko testata jossain välissä!

    VastaaPoista
  3. Ei ole vielä kokemuksia tästä muotoilusuklaasta, mutta pitää kokeilla! Vaahtismassa ei ole kovin herkullista.. Kiitos hyvästä ohjeesta ja kuvista! :)

    VastaaPoista
  4. Kuinka tämän värjääminen?? Pystyykö ihan normi pastavärillä samaan tapaan kuin sokerimassat?

    VastaaPoista